mandag 26. november 2007

Små...


...og store har kosa seg i helgen. Min manns to døtre var på besøk, den eldste også med samboer og vidunderlige lille barnebarnet på snart ett år. Klargjøring for fotografering her - med nisselue - neimen ikke lett når godjenta absolutt ikke syntes lua var noe stas. Men vi fikk noen flotte blinkskudd til slutt, med stoooort smil og nisselua på, ja. Bildene brukte jentene som påtrykk for både julekort, stoffhjerter, små poser inneholdende hjemmelagde englesåper og brente mandler etter følgende oppskrift:



Man tager 500 gram mandler, rister dem i ovnen på 200 grader i 10-12 minutter. Vend litt på dem iblant. Kok deretter opp 1/2 dl vann med 1,5 dl sukker. Putre i et par minuter før mandlene røres i. Sukkeret krystalliserer seg og mandlene ser gråaktige ut. Her er det bare å røre og røre. Man tror jo aldri det skal skje - men omsider begynner sukkeret å karamellisere seg. Ikke bruk altfor høy varme, sukkeret må ikke svis (fant ut at 7 var greit på mine plater). Når alt sukkeret igjen er flytende og gyldenbrunt, røres der inn en spiseskje smør, og det hele helles ut på en oljesmurt flate (jeg brukte bakepapir på fjøl). Avkjøl, knekk fra hverandre, og bare nyyyyt. Eller pakk inn som innertier julegave.


Jeg fikk jo ikke tid til å lage noe særlig - assisterte jentene på symaskinen, kjørte ut tekster og bilder på transferpapir, og kokte et par tonn brente mandler. Men det var utrolig moro å se alle de flotte gavene de laget. Kreativitet og iver på topp.

Og lille godjenta er akkurat i ferd med å begynne å gå. Hun rocka rundt her, og denne sangen gikk stadig på repeat. Den klistrer seg altså til de grader på hjernen, så bestefar og bestemor flyr forsatt rundt her og "bin eine gummibear"...

Min mann diska opp med sessongens første pinnekjøtt og hjemmelagde kålrotstappe (nyyyyyydelig)- og med julemusikk i bakgrunnen, var tjuvstarten på jula i år helt perfekt. Bare min sønn manglet - han hadde altså viktigere ting fore enn juleverksted med mamsen (og jeg skjønner jo at ikke det er det kuleste for godgutten som har passert 20).


Når alle omsider hadde lagt seg, langt utpå lørdagsnatten, satte mor seg ned og puslet litt med noen Thalia inspirerte kremmerhus til juletreet. Det ble mitt lille produkt av juleverkstedhelgen. Men har hatt det helt supert og gleder meg stort over at resten av gjengen også storkosa seg. Mmmm.... Går rundt her og knasker brente mandler i duften av vanilie som enda henger igjen etter jentenes såpeproduksjon.

En fin kveld ønskes alle.

***

8 kommentarer:

HildeS. sa...

Neimen så søt liten nisse du har hatt på besøk:o) Så koseleg det høyrtes ut med juleverkstad, og dei mandlene såg knallgoe ut. Dei må eg prøve å lage:o) Kjekt at du legg ut oppskrift.
Kremmarhusa du laga i nattens mulm og mørke var heilt nydelege. Dei blir nok flotte på treet:o)
Ha ei fin veke:o)

Forgjengelige ting sa...

For en flott blogg du har!! Her kommer det sikkert mye spennende etterhvert! Ser ut som du/dere er noen driftige mennesker!

Emmeline sa...

For en fantastisk helg dere har hatt... både store og små!! Kjempekoselig å lese om mandelprosjektet ( hmmmm---kanskje jeg skan prøve! -takk for oppskrift forresten) og ikke minst høres det SUPERT ut å ha juleverksted med store jenter som kan sy på symaskin:)
Pinnekjøtt er jo bare JUUUL for meg, og jeg må si at jeg godt kunne tenkt meg noen sånne mandler bare sånn for kosen sin skyld,
Av en eller annen merkelig grunn...aner ikke hvorfor har jeg hatt en følelse av at du var veldig ung, og at det ikke var noen barn hos deg?????? RART!
Jaja, nå er det veldig dementert en gang for alle for her var jo både barn og barnebarn, hehehe!

Emmeline sa...

Å hjelpemeg...ser du har nominert meg for You make me smile også!! Tusen tusen takk:) Så grei du er du barnløse tyveåring...hehehe!

Lovise sa...

Å for et herlig innlegg du har skrevet. Jeg kjenner duftene fra både mandlene og pinnekjøttet. Du verden som dere må ha kost dere. Takk for at du delte det med oss!!!
Klem.

Lene sa...

høres fryktelig koselig ut! vi har alltid juleverksted hjemme hos mamma dem, me etter æ fikk unga e d grenser før ka rekk å lage sjøl, må hjelpe t overalt no..
men gøy e d iallefall :o)

klem

Thalia`s-sjelerom sa...

Ja, nå la jeg merke til kremmerhusene også... så flotte de ble, hadde du problemer med å lime fast de strimlene du? Hvilket lim brukte du? Det er så gøy å lage de!!! Ha en fin dag!

Annemariesquilt sa...

Det hørtes fantastisk koselig ut med juleverksted med familien.
Fine ting har dere laget også. Søt jente med nisselue, he he...
Ha en flott førjulstid!